RECIPE In ENGLISH
Ingredients
Time : 20 Minutes
1 cup:Green peas (boiled)
1/2 cup: Cream or malai
1 bunch:Methi leaves (chopped)
1/2 tsp:Cumin seeds
1 pinch:Asafoetida
3 tsp:Ghee or butter Salt to taste
Powder together
2-3 : Cloves 1-2:cardamom1/2 stick: Cinnamon
Grind to a paste
1 large:Onion1 tsp: Curds
1 tsp:Sugar
1-1/2 tsp: Cashew nuts
1 tsp:Khuskhus (poppy seeds)
2-3:Green chillies
1/2 piece:Ginger
Procedure
1.Immerse methi in salted hot water for 5 minutes. Drain and wash well in colander under running water. Press out well to remove as much water as possible. Keep aside.
2. Beat malai till smooth. Keep aside.
3. Heat ghee, add cumin seeds and asafoetida. Add paste and stir fry for 2-3 minutes. Add powdered spices. Stir, and add peas, methi leaves and malai. Add all other ingredients. Boil for 2-3 minutes or till gravy thickens. If gravy feels too watery sprinkle a dash of flour and stir. If too thick, add a few tsp. of milk.
4. Serve piping hot with parathas, rotis, etc.
RECIPE In HINDI
सामग्री
समय : 20 मिनट
1 कप: हरा मटर (उबला हुआ)
1/2 कप: क्रीम या मालाइ
1 गुच्छा: मेथी पत्तियां (कटा हुआ)
1/2 चम्मच: जीरा बीज
1 चुटकी: आसफोएटीडा
3 चम्मच: घी या मक्खन स्वाद के लिए नमक
पाउडर एक साथ
2-3: लौंग 1-2: इलायची
1/2 छड़ी: दालचीनी
एक पेस्ट को पीसकर
1 बड़े: प्याज
1 चम्मच: दही
1 चम्मच: चीनी
1-1 / 2 चम्मच काजू: काजू
1 चम्मच: खुसखस (अफीम बीजों)
2-3: हरी मिर्च
प्रक्रिया/बनाने का तरीका
1 मिनट के लिए नमक गरम पानी में मेथी मेथी। चलने वाले पानी के नीचे कोलंडर में नाली और अच्छी तरह से धोएं। जितना संभव हो उतना पानी निकालने के लिए अच्छी तरह से दबाएं। एक तरफ रखें
2. चिकनाई तक मलयाली मारो। एक तरफ रखें
3. हीट घी, जीरा और आसाफेटिडा जोड़ें। पेस्ट को मिलाकर 2-3 मिनट के लिए भूनें। पाउडर मसाले जोड़ें हलचल, और मटर, मेथी पत्ते और मलाई जोड़ें। अन्य सभी सामग्री जोड़ें 2-3 मिनट या ग्रेवी घनत्व तक उबाल लें। यदि ग्रेवी को बहुत पानी लगता है तो आटा का डेश छिड़कें और हलचल करें। यदि बहुत मोटी है, तो कुछ चम्मच जोड़ें। दूध की।
4. पराठे, रोटिस, आदि के साथ गर्म पाइपिंग परोसें।
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